Hoe is het om een week vegetarische te eten voor een echte vleeseter?
Hoe is het om een week vegetarisch te eten voor een echte vleeseter? Kan ik lekkere vegetarische recepten maken die ook ik lekker vind? Ik ben namelijk wel gek op een stukje vlees. Maart 2018 is de Nationale week zonder vlees in het leven geroepen. Een goed initiatief om eenieder uit te dagen dit te doen! Zeker voor de echte vleeseter zoals ik. Ook zeker met al dat thuiswerken. Ik nuttig mijn ontbijt, lunch en avondeten allemaal thuis. Om echt elke maaltijd vegetarisch in te vullen vind ik dan serieus moeilijk. Ik probeer nog wel eens vaker vis te eten, maar grijp dat toch liever naar een stukje vlees. Wat ik wel vaak doe is veel groenten eten bij mijn stukje vlees. Daarom wilde ik deze challenge wel aangaan omdat ik ook gek ben van goede verse groenten.
”Hoe zou het zijn om een week vegetarisch te eten?”
Dat is de vraag die ik mijzelf stelde. Welke vegetarische recepten zijn daarvoor lekker? En deze nationale week zonder vlees is een uitgelezen kans om dit te ontdekken! Leuk toch? Lees hieronder hoe ik de week ben doorgekomen en welke gerechten ik heb gemaakt. Alle recepten hiervan kun je terugvinden op de site #CheckMyDish.
Maandag dag 1
Vandaag was de eerste dag van de challenge om een week geen vlees te eten. Het is niet heel spannend wat ik allemaal op de dag zelf heb gegeten. Dit is niet heel veel anders dan wat ik normaal doordeweeks eet. Nou ja, nu alleen zonder vlees natuurlijk! Ik wist ook eigenlijk niet echt wat voor een vegetarisch recept ik kon maken voor ontbijt.
De ochtend startte ik met 2 bruine volkoren boterhammen met roomboter, houmous en kaas. Voor de lunch had ik bedacht om hetzelfde te eten als wat ik voor ontbijt eet of iets met ei. De uitdaging voor deze week zit bij mij met name in het avondeten.
Vandaag heb ik een heerlijke chili sin carne gemaakt. Het lijkt natuurlijk op de traditionele chili con carne, maar natuurlijk zonder het vlees :). Ik ben gek op Mexicaans eten en dit gerecht eten we eigenlijk altijd met gehakt en in een wrap. In dit recept heb ik wel andere ingrediënten toegevoegd. Zo heb ik er borlotti bonen en spinazie in gedaan, een erg lekker en gezonde mix. Heb ik het vlees gemist? Eigenlijk niet echt. Je kunt er voor kiezen om het nog in een wrap of taco te serveren. Ook zou je er rijst bij kunnen serveren. Je kunt dus alle kanten op. Zelf heb ik heb er nacho’s bij gedaan om lekker te dippen. Als je nieuwsgierig bent geworden en het ook zelf wilt maken, check dan HIER het vegetarische recept.
Als je er rijst bij gaat maken, let dan op de gouden tip! Dat is altijd eerst goed de rijst wassen en dan in de pan met voldoende water. De hoeveelheid is ongeveer een vingertop water vergeleken met de rijst. Dan het water helemaal het water opkoken en het is klaar!
Dinsdag dag 2
Gisteren ben ik heel prima doorgekomen! Ook vandaag ben ik de dag begonnen met een broodje kaas met pittige houmous. Als lunch heb ik de leftovers van gisteren opgegeten. Lekker makkelijk en heerlijk ook als lunch.
Voor vanavond heb ik daarentegen wel iets bijzonders in petto: een vegetarisch recept voor een burger! Je kunt mij altijd wakker maken voor een goede burger. Vooral een hamburger van de bbq die platgedrukt is op een grillplaat. Dan krijgt het zo’n lekker krokant laagje er overheen. Bovenop nog krokante bacon en gekarameliseerde ui en ik geniet! In deze vegetarische week kon daarom een burger niet ontbreken.
Maarja, nu zonder vlees natuurlijk! Het is gelukt en ik moet zeggen dat ik het niet vind tegenvallen. De burger was gemaakt van jackfruit, kikkererwten, knoflook, maggi en sjalot. Heb ik het vlees gemist? Ja! Mijn favoriet blijft gewoon een klassieke hamburger zoals dit recept: BIG MAC. Wil niet zeggen dat ik deze vegetarische burger niet vaker ga maken. Denk als ik nog een paar variaties ga proberen dat ik een perfecte vegetarische burger op tafel kan zetten. Check het recept in ieder geval HIER!
Woensdag dag 3
Ook vandaag een simpel ontbijt, het was een broodje kaas met houmous gegrilde groenten. Als lunch heb ik een lekkere omelet gemaakt met courgette en champignons. Een omelet is altijd een mooie optie voor een lekker vullend lunchgerecht. Super lekker recept voor een omelet kun je HIER vinden.
Vanavond had ik een vegetarisch stoofpotje met champignons op tafel gezet. Met dit gerecht ben ik erachter gekomen dat het helemaal niet uren hoeft te duren om een lekker stoofpotje op tafel te zetten! Ik heb meerdere recepten op de site staan waar ik een stoofpotje met wild of rund heb gemaakt. Niet eerder heb ik een vegetarische stoofpot gemaakt. Het leuke van dit gerecht vind ik dat je het als hoofdgerecht of bijgerecht kunt serveren. De champignons worden niet zacht en er zit veel smaak in. Ik heb er een lekkere aardappelpuree bij geserveerd en thats it! Probeer het, echt de moeite waard! Klik op de foto voor het recept!
Donderdag dag 4
Vandaag was het al dag nummer 4 dat ik vegetarisch recepten heb gemaakt en eigenlijk voel ik mij nu lichamelijk al iets beter. Regelmatig had ik last van een opgeblazen buik, maar dat lijkt nu verdwenen te zijn. Nu weet ik alleen niet of dit puur door het eten komt of dat ik ook meer aan het bewegen ben. Sinds deze week loop ik ook elke dag minimaal 6000 stappen. Mijn dag ben ik simpel begonnen met 2 boterhammen met pindakaas. Na een ochtend werken en een lekkere wandeling heb ik weer een omelet gemaakt.
Nu wel iets anders dan gisteren. Gisteren had ik het aan beide kanten aangebakken. Nu heb ik eerst de vulling aangebakken en daarna de geklutste ei er overheen. De vulling bestond uit een gesnipperde knoflook en sjalot met een handvol spinazie. Eenvoudig, maar superlekker! In de geklutste eieren heb ik sambal, sojasaus, kookroom, peper en zout gedaan. Dit heb ik er daarna aan toegevoegd. Nog even de deksel erop gedaan totdat de omelet klaar was. Tijdens het wachten heb ik nog even wat pijnboompitjes geroosterd en deze erbij geserveerd.
Voor de avond had ik wel echt 2 bijzondere vegetarische recepten in petto! Een quiche van zuurkool met vegetarische worst en daarbij een bietensoep. Vroeger vond ik zuurkool echt niet lekker en je kreeg het er bij mij ook niet in. Naarmate de jaren vorderde ben ik natuurlijk veel gevarieerder gaan eten en vond ik het zeker niet meer vervelend om zuurkool te eten. Nog steeds niet bovenaan mijn lijstje, maar prima te pruimen. Nu leek mij dat dus top om dat in de quiche te eten. Zag al wel meerdere recepten online en ik dacht ‘dat ga ik toch maar eens proberen’! Het recept kun je HIER checken. Daarbij hadden we een heerlijke bietensoep gemaakt. De smaak was geweldig, maar ik had er helaas geen foto van gemaakt. Deze zal ik zeker nog een keer maken en dan komt ook deze op de website!
Vrijdag dag 5
De laatste doordeweekse dag en dag nummer 5 van de #weekzondervlees. Vandaag niet zo heel bijzonder gegeten eigenlijk. De dag begon weer met een boterham met kaas, houmous en bieslook. Simpel, maar lekker! Als lunch had ik hetzelfde gegeten. Lekker makkelijk dagje dus:)! Nu had ik toch wel een beetje het gevoel dat ik toch wel snakte naar iets anders. Dan denk ik toch al gauw aan een broodje met vleeswaren of iets dergelijks. Inspiratie voor een vegetarische lunch mis ik nog wel, dus tips zijn van harte welkom.
Met het avondeten had ik bezoek en ik wilde uiteraard wel iets lekkers maken. Nu hadden we deze week al wel wat lekkere recepten gemaakt die ik kon voorschotelen, maar het is natuurlijk wel leuk om dan ook iets nieuws te maken. Het is een twist geworden van 1 van onze favoriete gerechten, namelijk: een rode pastasaus. Eigenlijk was dit vrij eenvoudig. Ik heb DIT recept gemaakt, maar dan zonder de runderworst en de spekjes. Daarnaast heb ik een heerlijke focaccia gemaakt, check het recept HIER. Deze focaccia is super lekker en vrij gemakkelijk om te maken, je kunt hem toppen met ingrediënten naar keuze.
Dit past ook goed bij het eten van een pasta en heerlijk om te dippen in eigen gemaakte pesto. En ja, toevallig heb ik daar ook een recept van, check die HIER. Daar zit ook lekker spinazie in verwerkt.
Zaterdag dag 6
De week zit er alweer bijna op en het is mij erg mee gevallen hoe moeilijk het is om lekkere en gezonde vegetarische recepten te maken. Nu is het weekend aangebroken en dan maak ik wel eens een stuk vlees low&slow op de BBQ klaar. En nu mag dat natuurlijk niet! Op de dag zelf heb ik niet veel bijzonders gegeten. Ik heb eerst eens lekker uitgeslapen en daarna een bakje koffie genomen met een broodje kaas. In de middag eigenlijk simpel een krentenbol. Ik had niet echt veel honger.
Uiteraard wilde ik in de avond toch wel even iets lekkers maken. Daarvoor heb ik een bekend recept gemaakt van de website. Dit is het vegetarische recept met kokosmelk en curry Madras. Check het recept HIER van Jamilla
Zondag dag 7
De laatste dag van de challenge is aangebroken! Het was een week waarin ik nieuwe gerechten heb gemaakt en waarin mijn mindset eigenlijk wel is veranderd. Ik had eerst altijd wel de drang om elke avond iets van een stukje vlees te eten. Nu weet ik dat dit ook anders kan en dat het ook erg lekker is. Ik zal nu ook gemakkelijker een stukje vlees overslaan. Daarnaast zal ik nu ook meer willen experimenteren met vegetarische recepten. Naast dat het lekker was leek ik mij ook lichamelijk beter te voelen. Weet niet of dit alleen aan het eten zit gezien ik ook veel heb gelopen en gesport deze week. Dat helpt uiteraard ook wel.
Om deze challenge goed af te sluiten heb ik vandaag een leuk vegetarisch recept gemaakt. Een recept die al een tijdje bekend is op de site. Ik heb vandaag een worteltaart gemaakt met banaan, pecannoten en winterpeen! Superlekker en een mooie manier om deze week feestelijk af te sluiten. Check het recept HIER.
Al met al was dit een erg leuke en leerzame uitdaging. Ik kan je zeker aanraden om dit ook eens te proberen. Als je er leuke recepten uithaalt, deel ze op de site en zorg dat iedereen ze kan zien!
Als laatste wil ik ook nog wel even het recept van een topburger delen! Deze heb ik de week na mijn #weekzondervlees gemaakt. Andere vegetarische recepten kun je uiteraard vinden op de website.
Mij kun je altijd wakker maken voor een burger, met name een hamburger. Een kipburger ook wel. En vanaf nu mag dat ook voor een vegetarische burger. En dan deze spinazieburger!