Ingrediënten
-
800g Rundergehakt70% vlees 30% vet
-
4st Hamburgerbroodjes
-
100g IJsbergsla
-
2st Trostomaten
-
0.5st Komkommer
-
4plakken Cheddar
-
6st Ui
-
30g Roomboter
-
Zwarte peper
-
Zeezout
-
De saus
-
2st Augurk
-
1el Piccalilly
-
125ml Mayonaise
-
1,5tl Witte basterdsuiker
-
0.5tl Grove Dijon mustard
-
1tl Knoflookpoeder
-
0.5tl Paprikapoeder
-
0.5tl Uienpoeder
-
1tl Olijfolie
-
1tl Azijn
-
2st UiGekarameliseerd
-
1tl Zeezout
Samenvatting
Iedereen kent natuurlijk de Big Mac burger van de McDonald’s. Als ik het internet afstruin is het nog nooit iemand gelukt om het exact na te maken. Dat maakt het tripje naar de McDonald’s het toch altijd nog wel waard.
In dit recept heb ik een pittige variant van de welbekende big mac saus gemaakt. Deze staat bekend om het zurige sausje met stukjes augurk.
Voor deze burger heb ik ook niet het standaard gehakt gebruikt. Hier ben ik voor naar de slager geweest en gevraagd om een verhouding van 70% vlees en 30% vet. Hierdoor blijft je burger lekker sappig bij het grillen. Dit recept heb ik op de BBQ gemaakt met een vlakke ondergrond. In mijn geval een vlakke grillplaat. Als je dit niet hebt kun je ook een ovenbestendige koekenpan gebruiken. Je hebt een vlakke ondergrond nodig omdat je ballen van het vlees draait en daarna plat drukt tot een hamburger. Het platdrukken kun je doen met een spatel of hamburgerpress.
Check ook de pagina ’10 tips voor de perfecte hamburger’ HIER
Stappen
1
Klaar
|
Ui karameliserenBegin eerst met het karameliseren van de ui. Dit duurt namelijk het langste. Snijd hiervoor de ui in halve ringen en doe het in een koekenpan met de roomboter. Voeg ook nog een beetje zeezout toe. Zet het vuur middelhoog en laat de uien ongeveer 20 minuten karameliseren. Als je de burger op de BBQ gaat maken, bereid deze dan ook alvast voor. Houd er wel rekening mee dat je een grillplaat nodig hebt om de burgers plat te drukken. Dit gaat niet op de grill. |
2
Klaar
|
Voor het vlees is het eigenlijk niet zo lastig. Je maakt balletjes van 100g en legt ze daarna op een bord. Strooi en nu peper en zout overheen. De onderkant hoeft nog niet. Dit komt straks aan de beurt bij het grillen. Per hamburger gebruik je 2 van deze ballen. Snijd nu ook alvast de komkommer in plakjes en de trostomaten door de helft. |
3
Klaar
|
De sausSnijd de augurk in kleine stukjes en pak een deel van de gekarameliseerde ui uit de pan en hak dit fijn. Voeg dit nu samen met de andere ingrediënten voor de saus en mix dit door elkaar. |
4
Klaar
|
GrillenNu de BBQ gloeiend heet is ga je aan de slag! Als je het op een grillplaat of koekenpan in de keuken doet, dan kun je dezelfde stappen volgen. Herhaal dit voor alle ballen die je hebt gemaakt. Telkens als 2 burgers klaar zijn, dan haal je deze uit de pan en stapel je deze met een plak cheddar er tussen. Houd ze warm op een bord met aluminiumfolie. |
5
Klaar
|
Nu is alles klaar! Besmeer het onderste broodje met een beetje mayonaise en leg daar een beetje ijsbersla op. Gevolgd door de komkommer en tomaat. Leg er daarna een schep gekarameliseerde ui op en daarna je gestapelde burger. Top het daarna rijkelijk af met de saus. En nu genieten! |