10 Tips voor de perfecte Hamburger
Wat is nou echt de perfecte hamburger? Het antwoord is hangt af aan wie je het vraagt. Toch zijn er altijd wel enkele basisprincipes waar je rekening mee kunt houden om een goede hamburger te maken. Zelf maak ik de hamburger nooit meer in de pan, alleen nog op de BBQ.
De smaken die je hierdoor ontstaan zijn echt uniek. Dit krijg je gewoonweg niet voor elkaar als je het in de pan bakt. Je krijgt gewoon de lekkere smaak van de kolen.
Op de BBQ kun je de hamburger dik houden zoals hieronder. Als je een vlakke grillplaat hebt voor op je BBQ dan kun je ze ook nog ‘smashen’. Je kunt hiervoor een vlakke Gietijzeren Grillplaat voor gebruiken.
1. Welk gehakt is het beste voor je hamburger?
Het mooiste gehakt is toch wel van het rund en dan de mix van 70% vlees en 30% vet. Vraag aan je lokale slager om deze mix voor je te draaien. Je kunt dit niet zo in de supermarkt kopen.
Doordat je 30% vet in je gehaktmix hebt, blijft de burger lekker sappig.
Als je toch je gehakt bij de supermarkt wilt halen zorg dan dat je gehaktmix 2/3 rundergehakt is en 1/3 varkensgehakt.
2. Wat is dan een lekkere kruidenmix voor het gehakt?
Als je bij de slager een mix van 70/30 hebt gehaald, en smash-burgers gaat maken, dan is peper en zout meer dan voldoende.
Als je gaat voor een dikke burger van 120g met 2/3 rund en 1/3 varken, dan kun je deze eerst even lekker kruiden. Mijn favoriete mix voor 500g gehakt is deze.
- 0.5tl Chilipoeder
- 1tl Grove mosterd
- 1tl Worcestersaus
- 1tl Knoflookpoeder
- 1tl Paprikapoeder
- 1tl Uienpoeder
- 0.5tl Zwarte peper
- 1tl Zeezout
- 2tl Tomatenketchup
- 1st Eidooiers
- 1el Parmazaanse Kaas (rasp)
3. Hoeveel gram vlees gaat er in een hamburger?
Natuurlijk kun je variëren van gewicht per burg. Zelf hou ik altijd 50g voor een smash-burger en 120g voor een dikke hamburger. Bij de smash-burger doe je dan voor 2 op 1 broodje.
Weeg elke hamburger voor de kooksessie af! Als je meerdere hamburger tegelijkertijd maakt, dan is het prettig om allemaal gelijke burgers te hebben. Daarmee heb je dezelfde tijd voor het garen. Maak een stevige hamburger, maar kneed het niet helemaal fijn. Ik gebruik altijd een beetje paneermeel door mijn gehakt heen. Dit zorgt tijdens het grillen ook voor een lekkere knapperige laag.
Wat ideaal is om je burger te vormen dat is een ‘burger press’. Zeker geen overbodige luxe voor in de keuken! Heb je er nog geen, check dan HIER voor een aanbod. De dikte van je 120g burger moet ongeveer de dikte van je duim worden, 1,5-2cm.
Als je een smash-burger gaat maken, dan draai je ballen gehakt van 50g.
4. Welk broodje voor de hamburger?
Oef, het broodje. Altijd zoveel keus! Je kunt het op een klassiek brioche broodje doen, een stuk oerbrood, een zacht bolletje, kaiserbroodje, Italiaanse bol of een stuk stokbrood. Je zou ook zelf een brioche broodje kunnen maken. Kost even wat tijd, maar dat maakt je hamburger wel speciaal natuurlijk! In DIT recept wordt uitgelegd hoe je deze zelf kunt maken.
Welk broodje je ook kiest, maak de binnenkant wel even knapperig. Je kunt dit doen door ze droog te roosteren op de BBQ. Je zou ook de binnenkant kunnen insmeren met mayonaise en dan even kort grillen.
5. Wat mag niet missen bij een hamburger?
Er is altijd 1 ingrediënt die bij ons thuis onmisbaar is als we hamburgers gaan eten. Dit zijn gekarameliseerde uien. Deze zijn ontzettend lekker bij een hamburger. Het is vrij eenvoudig om te maken, maar het duurt eventjes.
Voordat je begint met je burger te grillen pak je een aluminiumbakje en doe je hier de ui in. Het meest handige is om de ui in halve ringen te snijden. Voeg aan de uien een scheut olie toe een beetje suiker en laat dit lekker 30-40 minuten karameliseren.
6. Welke toppings doe ik op de hamburger?
In ieder geval is gekarameliseerde ui een topidee! Daarnaast kan er op tafel geen augurk, tomaat, kaas of ijsbergsla ontbreken. Dit zijn wel de klassieke ingrediënten voor de topping van een hamburger.
Kies als tomaat een vleestomaat! Deze plakken zijn mooi groot waardoor er maar 1 plakje nodig is voor 1 broodje. Als je de augurk schuin in plakjes snijdt, dan kun je hier ook gemakkelijker je broodje mee beleggen.
Wat altijd ook goed past bij de hamburger is uitgebakken ontbijtspek of bacon.
En vergeet ook niet een lekker plakje cheddar op je hamburger te doen als deze net van de BBQ afkomt. Dan kan het nog eventjes smelten voordat je het serveert.
7. Welke saus doe ik op mijn hamburger?
De saus! Dit kan een hamburger maken of breken! Je kunt het heel simpel houden met mayonaise en ketchup, maar je kunt ook net even een stapje verder gaan.
Wat altijd wel lekker is, is een cocktailsaus. Deze bestaat uit; mayonaise, ketchup, worcestersaus, tabasco, cognac, peper en zout. Het recept kun je HIER vinden.
Een andere hele lekker saus is met gekarameliseerde ui en piccalilly. Het recept hiervoor zit bij dit recept: Big Mac Look-a-like
Of je gooit het over een hele andere boeg en je gaat op de Mexicaanse tour met een guacamole als ‘saus’. Check hier het recept: Mexicaanse Burger.
8. Hoe moet ik de BBQ indelen?
Zorg dat je BBQ voor 2/3 direct kunt grillen. Zou hou je 1/3 van de BBQ om je hamburger op te laten rusten. De burger ga je dadelijk boven het vuur grillen, maar kun je dan laten rusten op het deel waar je indirect hitte hebt.
9. Hoe moet je de hamburger grillen?
Als de BBQ klaar is voor direct grillen, dan leg je de hamburgers op de grill. Blijf je regelmatig keren zodat je een mooie gelijke garing krijgt. Als ze aan beide kanten een mooi gegrild, dan kun je ze aan de indirecte kant leggen.
Doe dan de deksel erop zodat je nog een mooie rooksmaak krijgt aan de hamburger.
Als je voor de smash-burgers gaat, dan druk je de ballen gehakt plat op een hete grillplaat. Bestrooi ze met peper en zout. Laat ze dan lekker liggen en draai ze om zodra je de randen gaar ziet worden. Draai ze dan om en gaar verder. That’s it!
10. Hoe beleg ik mijn broodje hamburger?
Het harde werk zit erop en nu mag je lekker genieten van de hamburger, maar hoe beleg je deze?
Start altijd met een beetje saus te smeren op de binnenkant van de onderste helft van het broodje. De rest is natuurlijk vrij in te vullen, maar er is wel een handige volgorde.
Leg eerst de sla en tomaat op de onderkant. Leg dan de burger erop gevolgd door de gekarameliseerde uien en uitgebakken bacon. Doe er nu de saus er overheen en top het af met de gesneden augurk.
LOOPT HET WATER JE AL IN DE MOND? CHECK HIER VOOR MEER INSPIRATIE OF GA DIRECT
NAAR EEN RECEPT HIERONDER