Ingrediënten
-
4st Hamburgerbroodjes
-
Tortilla chips
-
1st Little gem
-
8plakken Cheddar
-
800g Rundergehakt
-
1tl Komijnzaad
-
1tl Paprikapoeder
-
Zwarte peper
-
Zeezout
-
Tomatentopping
-
2st Vleestomaat
-
0.5st Rode ui
-
1handje Verse Peterselie
-
0.5tl Gember
-
1teen Knoflook
-
1st Limoensap
-
Zwarte peper
-
Zeezout
-
Guacamole
-
1st Tomaat
-
0,5st Rode ui
-
1teen Knoflook
-
1tl Peterselie
-
2st Avocado
-
0,5tl Sambal
-
1st Limoensap
-
Zwarte peper
-
Zeezout
Samenvatting
Burgers kun je op erg veel manieren maken. Mijn favoriete burger recept is toch altijd wel één met rundvlees. Dit burger recept is mijn een Mexicaanse twist gemaakt. De Mexicaanse keuken staat natuurlijk bekend om onder andere de tortilla chips en guacamole. Apart serveren is lekker, maar dit combineren met een double cheeseburger is ook echt top!
Je kunt het vlees grillen op de BBQ of in de keuken op het fornuis. Zelf heb ik altijd de voorkeur voor de BBQ even aan te steken. Dit geeft toch een unieke smaak bij een hamburger. In dit recept heb ik een ‘smash burger’ gemaakt. Dit houdt in dat een grillplaat heb gebruikt en daar druk ik de balletjes gehakt op plat.
Het rundergehakt haal ik altijd bij mijn lokale slager. Deze laat ik altijd draaien met 70% vlees en 30% vet. Zo blijven je hamburgers altijd lekker sappig.
Check het recept en ervaar het zelf.
Stappen
1
Klaar
|
Het vleesMix het vlees met het peper, zout, komijnzaad en paprikapoeder. Maak er nu balletjes van 100g van. Als je geen 'smash burger' wilt, dan kneed je het in een vorm van een hamburger. Als je de BBQ gaat gebruiken, zet deze nu dan aan. |
2
Klaar
|
TomatentoppingSnijd de tomaat in partjes en verwijderen het vruchtvlees. Snijd ze daarna in kleine blokjes (brunoise). Snijd ook de ui in kleine blokjes. Doe dit samen in een bakje en hak de peterselie grof en doe dit er ook bij. Rasp nu de gember en knoflook fijn en meng ook dit er doorheen. Breng het verder op smaak met de limoensap, een beetje peper en wat zout. |
3
Klaar
|
GuacamoleOok voor de guacamole snijd je de tomaten in partjes en verwijder je het vruchtvlees. Het vruchtvlees gebruik je verder niet. Snijd dan de tomaten in kleine blokjes. Doe dit ook met de rode ui. Hak dan de knoflook en peterselie fijn en voeg dit allemaal samen in een bakje/kommetje. Doe nu ook alvast de sambal erbij. Pak de avocado erbij en snijd deze open. Verwijder de pit met een lepel of sla je mes erin en draai de pit een kwartslag. Hol de vrucht uit en voeg dit toe aan de rest. Prak het allemaal goed door elkaar er breng het verder op smaak met het limoensap, de peper en het zout. |
4
Klaar
|
GrillenOf je de BBQ of binnen op het fornuis kookt, de stappen blijven gelijk. Per hamburger gebruik je 2 balletjes van het gehakt. Het hangt natuurlijk er vanuit hoe groot je grilloppervlak is, maar ik zou beginnen met 2 balletjes de 'smashen' zodat je weet hoeveel je er tegelijk kunt doen. Voor elk balletje gehakt volg je de volgende stappen. Leg de bal op de hete grillplaat. Leg er nu een stukje bakpapier op en druk het helemaal plat zodat je een platte burger hebt. Verwijder het bakpapier en draai de burger na ongeveer 3-4 minuten om. |
5
Klaar
|
Nu alles klaar is kun je de burgers opbouwen. Beleg de onderkant met de tomatentopping en een blaadje little gem. Leg daar bovenop de dubbele hamburger met cheddar. Smeer er dan de guacamole op gevolgd door de tortilla chips en de bovenkant van het hamburgerbroodje. |