Ingrediënten
-
1.5kg Runder Riblap
-
125g Gerookte spekjes
-
2st WinterpeenGrote winterpeen
-
2st Ui
-
100g Shiitake
-
300g Kastanjechampignons
-
1st Prei
-
3st Knoflook
-
3st Kruidnagel
-
2st Laurierblad
-
7g Verse Rozemarijn
-
7g Verse Tijm
-
500ml Runderfond
-
300ml Rode wijn
-
5ml Cognac
-
40g ChocoladePuur. 90% cacao
-
50g Kruidkoek
-
Zwarte peper
-
Zeezout
-
Roomboter
Samenvatting
De koude maanden zijn weer aangebroken en de stoofpotjes kunnen je huis weer vullen met heerlijke geuren.
Je moet er zeker een dagdeel voor vrijmaken om dit stoofpot recept klaar te maken. Het voorbereiden is niet lastig, het is puur dat je gerecht lekker lang moet sudderen. Als je het een dag van tevoren maakt, dan kunnen de smaken lekker in de groenten en vlees trekken. In dit recept heb ik runder riblap gebruikt. Is goed te verkrijgen in de supermarkt of bij je lokale slager. Op de website heb ik ook nog andere stoofpot recepten. Check bijvoorbeeld deze wildstoof: Hazenpeper.
Ik gebruik voor dit recept graag een goede volle rode wijn. Ook laat ik het goed inkoken zodat je een lekker sausje krijgt. Als binding heb ik kruidkoek eraan toegevoegd. Zoals je op de foto kunt zien heb ik ook DEZE stoofpeertjes erbij gedaan. Superlekker!
Als je hebt gemaakt, laat mij dan hieronder weten of het lekker was!
Stappen
1
Klaar
|
Goede voorbereiding is het halve werk!Trek kommetjes en schaaltjes uit de kast en begin met je voorbereiding. Optioneel: Je kunt de rozemarijn en tijm ook als een bosje in de stoof doen en dat je deze aan het einde er weer uithaalt. |
2
Klaar
|
Start het koken!Voeg een klein beetje olijfolie toe in de pan en start met het bakken van de spekjes. Zodra ze een beetje bruin zijn, dan haal je ze uit de pan en leg je ze even apart. Nu blijft alleen het vocht van de spekjes nog achter in de pan. Voeg een klont boter toe in de pan en braad je stukken riblap goudbruin aan. Verwijder nu ook het vlees uit de pan. |
3
Klaar
|
Voeg alles weer samenNu je de groenten en kruiden nog in de pan zitten, voeg je de stukken riblap en spekjes toe. Voeg als laatste nog de rozemarijn en tijm. Giet de fond en wijn over het mengsel heen. Als je vlees nog niet grotendeels ondergedompeld ligt, voeg dan nog wat water toe. Breek de chocolade en voeg deze, samen met de cognac, toe aan de stoof. Verkruimel als laatste de kruidkoek er overheen en roer het erdoor. |
4
Klaar
|
StovenTijdens het stoven moet je tussendoor wel de pan blijven controleren. Als het toch te hard kookt, dan haal je de deksel er even af. Proef tussendoor of de smaak goed is. |