0 0
Rustiek Zuurdesem Volkoren Spelt Brood

Deel het op je sociale netwerk:

Of u kunt deze URL gewoon kopiëren en delen

Ingrediënten

500gr Meel Spelt/Rogge/Volkoren en Wit
20gr Zuurdesem
320ml Water
10gr Zout
100gr Zaden/Pitten Pompoen, Chia, Zonnebloem, Sesam etc
Meel

Favoriet!

Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken

Rustiek Zuurdesem Volkoren Spelt Brood

Zoals het vroeger ook ging, jouw eigen handgemaakte rustieke brood.

  • 45min
  • Gemakkelijk

Ingrediënten

Samenvatting

Delen

Stappen

1
Klaar

Mengen en Kneden en Rijzen

Voeg een klein beetje lauwwarm water toe aan het zuurdesem poeder. Laat dit even staan totdat het mengseltje bubbels begint te vormen bovenop. Dit betekent dat het zuurdesem tot leven komt en zometeen jouw brood gaat laten rijzen, belangrijk dus!

Voeg het bloem (250gr wit, 125gr spelt, 125gr volkoren tarwe bijv) toe aan een kom samen met 10gr zout en het zuurdesem mengsel.

Dit ga je kneden totdat het deeg elastisch aanvoelt. Wanneer je het probeert uit te rekken moet dit kunnen totdat je er licht doorheen kunt zien zonder dat het scheurt. Zodra dit goed is kun je het deeg tot een bal vormen.

Vet een kom in met wat olie en leg hier de deegbal in. Dek het af met wat folie of een vochtige theedoek. Laat dit 2-3 uur staan totdat het deeg 2x in volume is toegenomen.

2
Klaar

Vouwen en narijzen

Zodra het deeg 2x in volume is toegenomen kun je het uit de kom halen en zachtjes weer platdrukken. Probeer nu dit platte deeg dicht te vouwen en weer tot een bal te vormen. Door alles naar de onderkant te trekken kun je als het ware de bal strak trekken.

Zorg dat je een kom of mandje hebt waarin je een theedoek legt. Poeder dit mandje goed met bloem zodat het deeg niet aan de theedoek blijft plakken.

Door de bovenkant van de deegbal een kleine beetje te deppen in een vochtige theedoek blijven de zaden die je op je brood wilt makkelijk laten plakken. Leg deze bal met zaden nu op de kop in het theedoekmandje. Nu laten we dit narijzen totdat het weer 2x in volume is toegenomen.

3
Klaar

Afbakken

Verwarm je oven voor op 230 graden en zet hier alvast een braadpan in waar je het brood in wilt bakken.

Zodra het deeg klaar is haal je de pan uit de oven. Draai rustig het deeg om (zodat de onderkant weer onder zit) in de pan. Sproei de pan nog met een plantenspuit en doe hier dan meteen de deksel op.

Laat dit 25 min in de oven staan met de deksel erop, daarna kan de deksel eraf voor 15min.

Arnout

Recept Reviews

Er zijn nog geen beoordelingen voor dit recept, gebruik een formulier hieronder om uw Review te schrijven
vorige
Koude rijst salade met tonijn
volgende
Wilde Hazenpeper Stoofpot
vorige
Koude rijst salade met tonijn
volgende
Wilde Hazenpeper Stoofpot

Voeg je opmerking toe