Ingrediënten
-
1st Eendenborstcirca 250g
-
100g AspergeGroene
-
Zwarte peper
-
Zeezout
-
Risotto
-
1st Sjalot
-
2st Knoflook
-
150g Risotto
-
500ml Groentebouillon
-
50ml Witte wijn
-
50g Oesterzwammen
-
50g Kastanjechampignons
-
50g Roomboter
Samenvatting
Eend, risotto en groene asperges zijn een geweldige combinatie! De risotto is lekker smeuïg en heeft een rijke smaak door de oesterzwammen en kastanjechampignons. De gegrilde groene asperges erbij maken het helemaal af. Zoals je op de foto ziet houd ik ervan dat mijn eend mooi rosé is van binnen. Rond de 60 °C vindt ik het mooiste.
Voor dit recept moet je wel goed multitasken. Zorg er daarom voor je de voorbereidingen goed opvolgt. De risotto duurt het langst en daar begin je ook mee.
Als je de stappen hieronder volgt, dan weet ik zeker dat het jou ook gaat lukken! Bij twijfel kan ik je altijd een thermometer aanraden.
Stappen
1
Klaar
|
VoorbereidingZorg ervoor dat het eend minimaal 20-30 min uit de koelkast heeft gelegen voordat je aan het recept begint. Pak het eendenborst en dep het af met keukenpapier. Snijd daarna de huidkant schuin in zodat je een ruitvorm krijg. Hoeft niet diep, maar helpt straks om de huid krokant te maken. Bestrooi het daarna met flink wat peper en een normale hoeveelheid zout. Snijd de ui en knoflook fijn en zet het even aan de kant. Snijd de kastanjechampignons in kwart stukken en scheur de oesterzwammen grof. Pak de asperges erbij en snijd ongeveer 1cm van de onderkant eraf. Zet het nu allemaal even aan de kant en je kunt beginnen! Verwarm de oven ook voor tot 200°C. Hier ga je dadelijk de eend in garen. |
2
Klaar
|
RisottoZe de groenten bouillon op het vuur en maak warm. Pak nu een andere, diepe, pan erbij en fruit hier de sjalot en knoflook in met de helft van de roomboter. Voeg dan de risottorijst aan de pan toe en bak dit 2 minuten mee. |
3
Klaar
|
EendBak de eendenborst in een ovenbestendige koekenpan. De eendenborst leg je met de huid naar beneden in een koude pan. Je hoeft hier geen olie of boter aan toe te voegen. Zet daarna het vuur eronder aan op middelhoog. Op deze manier komen de vetten langzaam vrij. Als de huid krokant is, dan schroei je 'm rondom dicht. Zet de pan daarna 5 minuten in de voorverwarmde oven van 200°C. Zorg ervoor dat de huidkant onder ligt. Haal de eend er daarna uit en laat nog een kleine 5 minuten rusten. |
4
Klaar
|
AspergesPak een grill pan en zet deze op hoog vuur. Smeer de asperges in met olie en besprenkel met peper en zout. Grill ze daarna tot ze beetgaar zijn. |
5
Klaar
|
EindePak nu een bord en schep daar de risotto op en leg de asperges ernaast. Het heeft even wat moeite gekost, maar nu mag je er lekker van gaan genieten! |