Ingrediënten
-
3.5kg KalkoenNiet ontbeend
-
250g Roomboter
-
100g CranberryGedroogde
-
8g Verse Tijm
-
1st Ui
-
1st Citroen
-
6st Knoflook
-
2st Wortel
-
100g Gerookte spek
-
Zwarte peper
-
Zeezout
-
Olijfolie
Samenvatting
Een hele kalkoen bereiden klinkt moeilijker dan het werkelijk is. Je hebt alleen een grote oven nodig en genoeg personen om het op te eten ?.
Er zijn verschillende manieren om het te bereiden. Ik heb gekozen om het een dag te voren klaar te maken en de kalkoen en in te vetten onder de huid. Deze kalkoen is niet ontbeend en is alleen gevuld met smaakmakers.
Stappen
1
Klaar
|
Bereid de kalkoen voorMaak de huid van de kalkoen los van het vlees. Dit doe je op het stuk van de borst. Het losmaken van de huid kun je met je vingers of een spatel doen. Je start bij onderkant van de kalkoen en probeert een kleine opening te vinden waar je huid los kunt halen. Doe dit niet te grof, want de huid moet nog wel heel blijven. Als je dit hebt gedaan kun je de binnenkant alvast een beetje kruiden met peper en zout. |
2
Klaar
|
De boterZorg dat je roomboter zacht genoeg is om de kruiden goed door boter te krijgen. Hak eerst de gedroogde cranberry en de helft van de tijm fijn. Voeg wat gemalen peper en zout toe. Meng de kruiden goed met de boter. Smeer de boter nu zoveel als mogelijk onder de huid en smeer het restant over de gehele kalkoen. De onderkant is niet nodig. |
3
Klaar
|
De smaakmakers |
4
Klaar
|
Tijd voor de ovenZorg dat je oven is voorverwarmd is tot 180°C. Bedek de borst van de kalkoen met aluminium folie. Voor het braden heb ik 30min per 0.5kg aangehouden. Na 90min braden haal je de folie er af en giet je de sappen er lekker overheen. Hierna braad je het nog een 30min door. Nu haal je de kalkoen eruit en let je het spek eroverheen. Braad het nog een keer 30min en haal de kalkoen uit de oven. Bedek het nu weer met aluminium folie en leg er een theedoek overheen. Nu moet het nog 60minuten rusten en dan is de kalkoen klaar! De kalkoen met een kerntemperatuur van zo'n 70°C hebben |