Ingrediënten
-
1kg ReePoulet
-
100g Gerookte spekjes
-
2el Bloem
-
3st Winterpeen
-
1st Rode ui
-
3st Sjalot
-
5tl Zilveruitjes
-
400g Kastanjechampignons
-
3st Knoflook
-
100g Kruidkoek
-
2takjes Verse Rozemarijn
-
5st Kruidnagel
-
2st Laurierblad
-
1tl Tijm
-
1tl Chili
-
30ml Cognac
-
100ml Port
-
300ml Rode wijn
-
700ml Runderbouillon
Samenvatting
Stoofpotjes blijven een perfect gerecht voor als je met meerdere personen bent of lekker een hele dag thuis blijft. Zoals je op de foto ziet heb ik deze in een ‘le Creuset’ braadpan gemaakt. Ik wilde altijd al een braadpan hebben voor het leven en ik had gehoord dat dit merk voor het leven is. Daarom heb ik deze pan gekocht en ik ben er nog erg blij mee!
Als je de site al hebt afgestruind weet je dat dit niet mijn eerste wild stoofpotje is. Eerder heb ik de Hazenpeper geplaatst, ook een heerlijk gerecht! Dit keer heb ik een geweldige stoof gemaakt van Ree poulet. Stoofpotjes blijven voor mijn altijd een favoriet. Nu heb ik het geserveerd met een beetje rijst, rode kool en appelmoes. Je kunt overwegen om dit ook zelf te maken. In dit geval heb ik het gehouden bij het maken van de stoofpot.
Stappen
1
Klaar
|
Goede voorbereiding is het halve werk!Start met het schillen van de winterpenen en snijd deze in grove plakken. De rode ui en sjalotjes kun je in halve ringen snijden. De steel verwijder je van de champignons en snijd ze daarna in plakken (niet te dun). De knoflook kun je fijn snijden of persen. Verwijder ook de rozemarijn van de takjes en leg dit apart. Als je het ree hebt gekocht als poulet, dan hoef je uiteraard niets te snijden. Indien je dit in stooflappen hebt gekocht, snijd dit dan nog in grove stukken. Kruid het vlees met een beetje peper en zout. Gebruik hier bij voorkeur zwarte peper en zeezout. Zet ook alvast de cognac, port, rode wijn en runderbouillon klaar. Je kunt de runderbouillon ook vervangen door wildfond. |
2
Klaar
|
Begin met bradenPak een braadpan en giet hier een klein beetje olie in. Bak hier de spekjes in tot ze lichtbruin zijn (niet doorbakken). Haal ze er daarna uit en laat ze even uitlekken op een rol keukenpapier. Braad nu het vlees rondom bruin aan. Voeg dan de 2el bloem toe en roer het goed door de pan. Nu kun je de rode ui, sjalotjes, winterpeen en knoflook toevoegen. Bak dit allemaal tot het een beetje zacht is geworden. Doe nu weer de spekjes erbij als ook de champignons. Nu kun je ook de rozemarijn, chili en tijm toevoegen. Bak dit geheel nog een paar minuten en roer tussendoor goed. |
3
Klaar
|
Afblussen en pruttelen maarBlus het geheel af eerst met de port, daarna de rode wijn en als laatste de cognac. Zorg dat je de dranken via de rond van de pan toevoegt aan de stoof. Nu kun je de runderbouillon toevoegen tot het geheel onder het vocht staat. |
4
Klaar
|
ServeertipZelf ben ik fan van rode kool en appelmoes bij mijn stoofpot. Meestal ook wel iets van een gekookte of gebakken aardappel. Bij dit gerecht heb ik voor de verandering rijst bij gedaan. Erg lekker! Mocht je helemaal verzot zijn op stoofpeertjes, dan heb ik daar ook een recept voor! Check My Dish via: https://checkmydish.nl/recipe/stoofpeertjes/ Laat mij weten hoe jij het liefste jouw stoofpotje eet! |