Ingrediënten
-
400g Ossenhaas
-
2tl Sambal
-
50g Roomboter
-
2st Sjalot
-
Aardappelpuree
-
1kg AardappelenKruimige aardappel
-
40g Roomboter
-
150ml Halfvolle Melk
-
30g Oude kaas
-
1el Zonnebloemolie
-
0.5tl Nootmuskaat
-
Zwarte peper
-
Zeezout
Samenvatting
Wil jij je gasten imponeren met een mooi gerecht, dan kan je dit zeker op tafel zetten. Het zijn even wat stappen die je moet doorlopen, maar dan heb je ook wat. Dit recept is een ossenhaas biefstuk met aardappelpuree, boontjes in spek en huisgemaakte pepersaus.
Wat heel belangrijk is in dit recept is dat je de ossenhaas eerst op kamertemperatuur laat komen voordat je de ossenhaas gaar bakken. Als hulpmiddel om zeker te zijn van de garing kan ik je zeker een thermometer aanraden bij dit gerecht. Het is een mooi stuk vlees waar je zeker van wilt zijn dat je het goed doet. Zelf gebruik ik de thermometer van Inkbird.
Het recept voor de boontjes in spek en huisgemaakte pepersaus zijn apart te vinden op de website. Check de links naar de recepten hier:
– Pepersaus
– Sperziebonen gewikkeld in spek
Stappen
1
Klaar
|
Haal de ossenhaas ruim van tevoren uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. |
2
Klaar
|
AardappelpureeSchil de aardappelen en spoel ze af met water. Pak een pan en vul deze ruim met water. Voeg de aardappelen eraan toe en zet deze op het vuur. Voeg er nog een snufje zout aan toe en kook ze helemaal gaar in ongeveer 15 tot 20 minuten. Als je er eenvoudig met een vork er doorheen kunt prikken, dan zijn ze klaar. Zet ondertussen de andere ingrediënten klaar om de puree te maken. |
3
Klaar
|
AardappelpureeAls de aardappelen klaar zijn, dan giet je ze af. Zorg dat de aardappelen weer in dezelfde pan zitten en voeg nu de roomboter eraan toe en de zonnebloemolie. Prak nu de aardappelen met een vork en voeg geleidelijk de melk eraan toe en de oude kaas. Voeg dan ook de nootmuskaat eraan toe. Je zou nu zo langzamerhand een mooie gladde puree moeten krijgen. Indien het nog te klonterig is, prak dan lekker door. Breng het verder op smaak met peper en zout. Indien je de aardappelpuree niet direct serveert, doe dan de deksel erop zodat het warm blijft. |
4
Klaar
|
OssenhaasZet, bij voorkeur, een gietijzeren pan op hoog vuur met een beetje olie. Een gietijzeren pan wordt namelijk lekker heet. Dep de ossenhaas af met een stuk keukenpapier en bestrooi met peper en zout. Bak nu de ossenhaas rondom bruin in de hete pan en zet het vuur daarna middelhoog. |
5
Klaar
|
Als de pan iets is afgekoeld, dan voeg je de roomboter en sambal eraan toe. Snipper de sjalot en voeg deze er ook aan toe. Als de pan nog te heet is, dan zal je boter snel verbranden en dat wil je niet! Houdt de pan iets schuin en blijf de ossenhaas overgooien met de gesmolten boter. Draai de ossenhaas tussendoor en herhaal het proces. Na ongeveer 3-4 minuten zou de ossenhaas medium moeten zijn. |
6
Klaar
|
Laat de ossenhaas nog een paar minuten rusten voordat je het aansnijdt. Pak een mooi bord erbij, snijd het vlees in mooie plakken en serveer het met de aardappelpuree, boontjes en pepersaus. Eet smakelijk! |