Ingrediënten
-
De stoof
-
3,5kg Short ribs
-
1el Arachideolie
-
400g Sjalot
-
2cm Gember
-
2st Gekonfijte gember+ 2el van het siroop
-
2st Citroengras
-
6tenen Knoflook
-
2tl Sambal
-
20g Roomboter
-
500ml Runderfond
-
1l Runderbouillon
-
3tl Five spices
-
2el Vissaus
-
Zwarte peper
-
Zeezout
-
Gebakken rijst
-
400g Rijstbasmati
-
1st Rode ui
-
0.5st Spitskool
-
1st Puntpaprika
-
4teentjes Knoflook
-
1el Gembersiroop
-
1tl Sambal
-
1el Sesamolie
-
2st Limoen
-
2tl Sesamzaad
-
2el Zonnebloemolie
Samenvatting
Om een stoofpotje te maken ben je altijd wel eventjes bezig. Voor dit stoof recept moet je ongeveer 6u voor uit trekken. Op de website heb ik meerdere stoof recepten staan. Dit is het eerste stoof recept met een Aziatische ’touch’. Het is erg lekker en top om te serveren met gebakken rijst.
Voor dit stoofpotje heb ik short ribs van 3.5kg gebruikt aan 1 stuk. De short ribs heb ik daarna ik gelijke stukken gesneden zodat ik gemakkelijker te braden is. Gelukkig had ik een grote braadpan zodat ik alle stukken tegelijk kon braden.
Het is een heerlijke pan die ik heb gekregen van mijn moeder. Ik heb hier over de Staub Braadpan. Een echte toevoeging als je vaker stoofpotjes maakt.
Stappen
1
Klaar
|
Verwijder eerst het vliesje van de holle kant van de short ribs. Snijd de ribs daarna in gelijke stukken die je gemakkelijk kunt braden in je pan. Kruid de short ribs daarna met peper en zout. Snijd de slajot grof in kwart stukken. Snijd de gember, gekonfijte gember en knoflook grof. Kneus het citroengras door erop te slaan met de achterkant van je mes. Snijd ze daarna door de helft over de lengte. |
2
Klaar
|
Zet nu de braadpan op hoog vuur en verwarm hier de archideolie in. Als de olie heet is, dan braad je de stukken short ribs rondom bruin. Haal ze er daarna uit en zet het vuur laag. Doe nu de roomboter in de braadpan en fruit hierin de sjalot, citroengras, knoflook, gember, de gekonfijte gember en het siroop ervan. Voeg dan ook de sambal eraan toe. Fruit het ongeveer 5 minuten. |
3
Klaar
|
Leg de short ribs er nu weer bij en giet de runderbouillon en het runderfond erbij. Voeg daarna de 'five spices' kruiden en de vissaus eraan toe. Doe de deksel er weer op en laat het ongeveer 4,5u pruttelen. Blijf het tussendoor wel goed roeren zodat het niet aanbakt. Na 5u laat het bot al goed los en kun je deze verwijderen. Kook de stoof nu nog 1,5u met de deksel eraf. Zo kan de saus lekker indikken. Haal nu het citroengras eruit en trek het vlees grof uit elkaar met 2 vorken. Proef de saus en breng het eventueel verder op smaak met peper en zout. Je kunt ook wat extra gembersiroop of vissaus toevoegen. Hierna is het klaar om te serveren. Tijdens het wachten kun je de gebakken rijst maken. |
4
Klaar
|
Gebakken rijstVoordat je de gebakken rijst kunt maken moet je het eerst koken. Het is belangrijk dat je eerst de rijst goed afspoelt voordat je deze gaat koken. Anders krijg je plakrijst. Blijf goed spoelen tot het water niet meer troebel is. Houd de kooktijd aan die op de verpakking staat. Giet het daarna af en laat het volledig afkoelen. Zorg dus dat je dit ruim van tevoren kookt. Een dag van tevoren kan natuurlijk ook. Snijd de rode ui in kwart ringen en de spitskool en paprika in reepjes. Snijd de knoflook fijn. Zet de wokpan weer terug op hoog vuur en verhit er weer zonnebloemolie in. Schep nu de rijst erin en bak dit ongeveer 7 minuten. Breng het eventueel op smaak met nog wat gembersiroop en sesamolie. Voeg na 7 minuten de spitskool, ui en paprika eraan toe. Nu is het klaar om te serveren met de stoof erbij! Serveer het met de sesamzaadjes er overheen en partjes limoen. |