Ingrediënten
-
450g Chorizo
-
800g Kippendijen
-
500g Gamba
-
200g Inktvis
-
1kg Venusschelpen
-
3st Ui
-
6st Knoflook
-
1st Chilipeper
-
3st Paprika
-
Verse Peterselie
-
2st Vleestomaat
-
200g Snijbonen
-
400g Doperwten
-
1kg Rijstrondkorrelig
-
20g Saffraan
-
20cl Witte wijn
-
1,5l Kippenbouillon
-
1,5l Visbouillon
Samenvatting
Op een heerlijke zondag heb ik een familiedag georganiseerd die in het thema Spanje stond. Als gastheer en -vrouw verzorgden wij de paella. De anderen hadden sangria, gazpacho en quesillo gemaakt.
Dit gerecht neemt mij altijd terug naar Spanje. Op de warme dagen genieten van een paella met een heerlijk glas sangria erbij. Ik eet mijn paella het liefst met vis. De originele paella is met konijn en kip en komt uit Valencia. Voor dit gerecht heb ik mijn vis gehaald bij onze lokale Visspecialist Chris Koelewijn in Zeewolde.
Essentieel hierin is de juiste rijstkorrel, saffraan en bouillon. De rijst die wordt gebruikt lijkt erg veel op risottorijst, een rondkorrelige rijst.
De paella maken is niet erg moeilijk. Zorg ervoor dat je goed bent voorbereid. Mijn 1e stap bestaat volledig uit het snijden en verder klaarzetten van de ingrediënten. Afhankelijk van het aantal porties bepaal je de grootte van je pan. Zorg er in ieder geval wel voor dat het een platte bodem heeft.
Het was een heerlijk warme dag toen ik de paella ging maken. En daarom heb ik de grote schaal gepakt en het buiten klaargemaakt.
Stappen
1
Klaar
|
Alles snijdenPak meerdere bakjes om straks al je ingredienten in te doen. Snijd de chorizo in kwart stukken en snipper de ui, knoflook en chilipeper. Pel de gambas en verwijder het darmkanaal. Snijd de kippendijen en snijbonen in grove stukken. Daarna kun je de inktvis in ringen snijden. Nu kun je de vleestomaten raspen. Snijd de tomaat in 4 stukken en verwijderen de zaadjes. Rasp de binnenkant tot je het velletje overhoudt. Was ook de venusschelpen onder koud kraanwater. Dan kun je de bouillon alvast maken. Kneus de saffraan en laat deze weken in een klein beetje bouillon. |
2
Klaar
|
Maak je pan goed heet met een scheut olie erin. Bak de kippendijen rondom bruin met een peper en zout. Haal het er dan uit en zet het even aan de kant. Bak nu de gambas en inktvis kort (2min) en haal ze er dan uit. |
3
Klaar
|
Voeg nu de chorizo en ui toe. Na ongeveer 3 minuten voeg je ook de knoflook en chilipeper toe. Blijf het goed husselen op hoog vuur. Zet het vuur nu middelhoog en voeg de paprika en snijbonen toe. Bak dit nog even mee. |
4
Klaar
|
|
5
Klaar
|
Als de rijst bijna gaar is, dan voeg je de doperwten en venusschelpen eraan toe. Laat het nog even pruttelen en verdeel de garnalen over de paelle. |
6
Klaar
|
Scheur de peterselie er strooi deze er overheen. Zodra de eerste paar schelpen opengaan, dan voeg je de inktvis toe. Indien nodig, breng het dan nog een beetje op smaak met peper en zout. That's it! Geniet! |