Ingrediënten
-
500g Kippendijen
-
1el Sesamolie
-
2el Knoflookolie
-
1tl Sambal
-
200g Bimi
-
1st Bosui
-
1el Sesamzaad
-
Zeezout
-
Zwarte peper
-
10st Satéprikker
-
Saus
-
8el Sojasaus
-
8el Mirin
-
5el Sake
-
2st Knoflook
-
3cm Gember
-
1el Donkere basterdsuiker
-
Gebakken rijst
-
250g RijstBasmati
-
2st Steranijs
-
4st Kardemom
-
1st Rode ui
-
3st Knoflook
-
1tl Sambal
-
1el Rijstazijn
-
4el Oestersaus
-
100g Doperwten
-
Zonnebloemolie
Samenvatting
Je kent de yakitori spiesjes natuurlijk wel uit de aziatische keuken. Lekker gegrilde kipspiesjes die zijn afgelakt met een yakitori saus. Het lekkerste is als je deze stokjes direct boven de kolen op hoog vuur kunt grillen. Perfect is een zogenoemde shichirin waar je mooi dicht tegen de kolen kunt grillen. Zelf heb ik deze niet en een BBQ kan ook prima! Gewoon zorgen dat je de BBQ heet genoeg maakt om te grillen. Dus beetje rond de 240 °C.
Wat ik zelf erg lekker vind om bij de yakitori spiesjes is gebakken rijst en geroosterde bimi. De sleutel voor de gebakken rijst is het voor het koken goed te wassen en daarna helemaal laten afkoelen.
Stappen
1
Klaar
|
Start als eerste met het koken van je rijst, deze heeft de meeste tijd nodig om af te koelen. Weeg de rijst af, doe het in een pan en was deze schoon tot het water helder is. Vul de pan dan verder met water. Je kunt rekening houden met een vingerkootje vanaf de rijst. Voeg dan de steranijs en kardemom toe en kook de rijst volgens verpakking. Vaak is 8-10 minuten. Als de rijst gaar is, dan verwijder je de steranijs en kardemom. Doe de rijst dan in een schaal of op een bord om af te koelen. |
2
Klaar
|
Kip marinerenLeg alvast de spiesjes in een bak water. Dit voorkomt dat ze dadelijk snel aanbranden. |
3
Klaar
|
SausMaak ook alvast de BBQ klaar. Zet de BBQ zo op dat je straks direct kunt grillen en een stukje overhoudt dat niet direct op de kolen zit. Tijdens het wachten kun je alvast aan de slag gaan met je saus. Rasp de knoflook en gember of snijd deze fijn. Mix de rest van de ingrediënten door elkaar in een steelpannetje en breng het zachtjes aan de kook. Laat het een beetje indikken en zet het aan de kant tot je de kip hebt gegrild. |
4
Klaar
|
Gebakken rijstSnijd de ui in kwart ringen en de knoflook fijn. Pak er een wokpan bij, zet op het vuur en voeg hier de zonnebloemolie aan toe. Fruit dan de ui en knoflook. Voeg dan de rijst en sambal eraan toe. Zorg dat je op lekker hoog vuur de rijst bakt. Zet daarna het vuur iets lager en voeg dan de oestersaus, rijstazijn en doperwten eraan toe. Mix het goed door elkaar en bak het nog een paar minuten. Zet het vuur eronder uit en ga nu je yakitori spiesjes grillen! |
5
Klaar
|
Yakitori spiesjes en bimi grillenPak je spiesjes erbij en grill ze tot ze rondom mooi bruin zijn. Verplaats ze daarna zodat ze niet direct boven het vuur liggen. Lak ze daarna af met de saus die je eerder hebt gemaakt. Nu kun je de bimi grillen met een beetje knoflookolie, peper en zout. |