Ingrediënten
-
4.4kg Brisket
-
90g Zwarte peperGrof gemalen
-
80g Zeezout
-
5g Komijnzaad
-
3g Knoflook
-
2g Uienpoeder
Samenvatting
Het kost zeker moeite, maar het is het waard! Dit gerecht heeft mij 14uur gekost om klaar te maken. Je kunt bij je lokale slager terecht om dit te bestellen. Ik heb het gehaald bij ons in Zeewolde gehaald bij Slagerij Boshuizen. Omdat het niet een alledaagse bestelling is voor je slager houd je er ook nog een leuk gesprek aan over :). Altijd leuk!
Check het recept, steun je lokale slager en ga genieten!
Benodigheden voor de BBQ:
– Briketten
– Wood chunks (5stuks eiken)
– 2 aluminium bakjes (1 voor water. 1 voor uitlekken)
– Aluminiumfolie
– Digitale thermometer
Stappen
1
Klaar
|
De avond van te vorenPak je brisket uit en dep het droog met keukenpapier. Als de brisket al mooi getrimd is door je slager, dan zou ik het ook zo laten. Als je filmpjes op internet bekijkt, dan zie je dat soms bijna al het vet eraf snijden. Ik heb dat niet gedaan en ook helemaal geen spijt van gehad. Meng de kruiden met elkaar en verdeel het gelijkmatig over de hele brisket. Pak het daarna strak in met huishoudfolie en leg het terug in de koelkast. Bereid ook alvast je BBQ voor. Zo hoef je morgenochtend alleen de BBQ aan te steken. Ik heb de brisket klaargemaakt in een weber BBQ. De onderste grill heb ik voor de helft afgedekt met aluminiumfolie zodat je de luchtstroom alleen op je kolen hebt. Leg hierop het uitlekbakje. Leg de briketten op de andere helft van de grill. Zorg ook alvast dat je bovenste grill al schoon is. Houd er rekening me dat het klepje van je bovenste grill boven de kolen moet liggen. Dan kun je namelijk gemakkelijk de wood chunks toevoegen. Nu kun je lekker gaan slapen en morgen vroeg op! |
2
Klaar
|
Omdat ik de brisket met het avondeten klaar wilde hebben ben ik erg vroeg opgestaan. Als je bent opgestaan kun je direct het vlees uit de koelkast halen zodat het meer op kamertemperatuur kan komen. Bij mij ging om 04:15u de wekker en om 04:30u had ik de BBQ aangestoken. Zodra de omgevingstemperatuur tussen de 100°C-110°C is, dan kun je het vlees op de grill leggen voor indirect roken. Maak ook een hitteschil van aluminium en leg deze naast het vlees. |
3
Klaar
|
De 14uHet vlees moet uiteindelijk een kerntemperatuur hebben van 92°C. De eerste 6uur is het belangrijkste voor het roken. Check tussendoor goed of je woodchunks of briketten moet toevoegen. Je komt bij een kerntemperatuur van ongeveer 62°C in de 'stall'. Pak de brisket dan helemaal in met aluminiumfolie en leg deze weer terug op de BBQ. Uiteraard met temperatuurmeters erin. Als brisket de temperatuur van 91°C heeft bereikt, dan haal je 'm van de BBQ af. Je laat 'm dan rusten in een voorverwarmde oven van 70°C of in een thermobox. Na ongeveer 45 minuten kun je de brisket eindelijk aansnijden! Het lange wachten wordt nu beloond! Eet smakelijk! |