Ingrediënten
-
100g Krenten
-
150g Rozijnen
-
1st AppelGoudrenet
-
1cm Gember
-
1tl SinaasappelSchil
-
20g Witte basterdsuiker
-
500g Bloem
-
10g Zout
-
40g Verse gist
-
500ml Halfvolle Melk
-
20g Roomboter
-
4l Zonnebloemolie
Samenvatting
Oudejaarsdag kun je eigenlijk niet doorkomen zonder dat je een oliebol hebt gegeten. Het is niet weg te denken aan het eind van het jaar! En ik kan er ook niet van afblijven. Het is al een tijdje geleden dat ik zelf oliebollen had gemaakt en het was weer tijd om het te maken! Afgelopen Oudejaarsdag ben ik aan de slag gegaan met dit oliebollenrecept. Naast het maken van deze oliebollen heb ik ook verrukkelijke appelbeignets gemaakt. Het recept voor de beignets kun je HIER vinden.
Er zijn mensen die meer een voorstander zijn van een simpele oliebol zonder te veel poespas. Zo eten ze het liefste een oliebol zonder krenten/rozijnen. Ik hou daarentegen wel van een oliebol met poespas! In dit recept zitten krenten, rozijnen, appel, gember en een sinaasappelschil. Je zou wel denken dat het een gekke combi is, maar het is echt megalekker! Probeer het eens uit en laat mij weten wat je ervan hebt gevonden!
Minimale benodigdheden voor oliebollen bakken:
– Grote diepe pan (braadpan, wokpan, frituurpan)
– Thermometer
– IJsschep
– Beslagkom
Stappen
1
Klaar
|
Spoel als eerste de krenten en rozijnen schoon. Schil de appel in snijd deze in kleine stukjes. Rasp daarna alvast de schil van de sinaasappel en rasp de gember. Uiteraard eerst even de schil wegsnijden van de gember :). Giet de melk in een steelpannetje en voeg hier de roomboter aan toe. Verwarm nu de melk tot de boter ook is gesmolten. De richttemperatuur is ongeveer 50°C. |
2
Klaar
|
Pak een grote kom om het beslag in te maken. Doe hier de bloem in en strooi het zout en suiker er overheen. Maak een kuiltje in het midden en doe hier de geraspte gember en de sinaasappelschillen in. |
3
Klaar
|
Giet nu de melk met het gist geleidelijk in het midden en start met het mengen. Dit kun je met een garde of houten lepel doen. Werk van buiten naar binnen als je gaat mengen. Voeg dan ook de rest van de melk geleidelijk toe. Mix het geheel tot het een mooi glad beslag is. |
4
Klaar
|
Voeg nu de rozijnen, krenten en stukjes appel toe. Schep het met een houten lepen door het beslag heen zodat het lekker luchtig blijft. Dek het geheel af met huishoudfolie of een natte theedoek. Laat het geheel ongeveer 1uur rijzen. De ruimte waarin je het beslag laat rijzen moet minimaal op kamertemperatuur zijn. Zelf heb ik het beslag in de oven gezet met alleen het lampje aan. Daarmee is het altijd iets warmer dan kamertemperatuur. |
5
Klaar
|
Giet de zonnebloemolie in een ruime pan. Ik heb hiervoor een braadpan gebruikt. Breng het tot een temperatuur van ongeveer 180°C. Dit is ook de richttemperatuur tijdens het bakken. Als de olie te heet is, dan zullen ze verbranden. Gebruik nu je ijsschep en schep er middelgrote bollen uit en doe het direct in de olie. Je bakt ze tot ze goudbruin zijn. Dit is nu ongeveer 5-6 minuten. Voordat je ze serveert kun je er nog wat poedersuiker er overheen doen of de gasten dit zelf laten doen. |