Ingrediënten
-
500g Ontbijtspek
-
1st Wood chunks (whisky)
-
5el BBQ Saus
-
Gehaktmix
-
1500g Rundergehakt
-
6st Knoflook
-
70g Parmazaanse Kaas (rasp)
-
2st Eieren
-
140g Paneermeel
-
200ml Volle melk
-
2tl Sambal
-
2tl Peterseliegedroogd
-
2tl Oreganogedroogd
-
4tl Zeezout
-
4tl Zeezout
-
Rub
-
2el Donkere basterdsuiker
-
3tl Paprikapoeder
-
2tl Knoflookpoeder
-
2tl Uienpoeder
-
2tl Zwarte peper
-
1tl Zeezout
Samenvatting
Moink balls zijn een lekkere snack van de BBQ voor als je bezoek over de vloer hebt. In mijn geval heb ik deze snack gemaakt tijdens een familiedag. Het duurde wel even om dit recept voor de moink balls te maken, maar het was alle moeite waard. Ze waren super sappig en ze waren ook snel op! Dat is natuurlijk een goed teken. Door de rub en de BBQ saus kregen ze ook een zoete smaak.
De sleutel is eigenlijk gewoon geduld, een indirecte garing en een constante temperatuur. In dit recept heb ik whisky rookhout gebruikt wat een unieke smaak geeft aan de Moink Balls. Uiteraard kun je hier ook een ander rookhout aan toevoegen.
Dit recept voor de moink balls is gebaseerd voor ongeveer 50 ballen. Je kunt het aantal personen aanpassen naar eigen keuze. De hoeveelheid van de ingrediënten passen zich dan aan.
Benodigdheden:
– Cocktailprikkers
– Temperatuurmeter
Stappen
1
Klaar
|
GehaktmixPak een grote kom en doe hier het gehakt in. Hak de knoflook fijn en voeg dit eraan toe. Voeg dan alle andere ingrediënten van de gehaktmix eraan toe en mix het goed door elkaar. |
2
Klaar
|
Draai er dan balletjes van 30 gram van. Wikkel daarna om elk balletje 1 plak spek. Prik er dan een cocktailprikker doorheen om het vast te houden. |
3
Klaar
|
Mix nu de ingrediënten van de rub en bestrooi de Moink Balls ermee. Leg nu de ballen voor ongeveer een uurtje in de koeling. Ga nu aan de gang met de BBQ klaar te maken. |
4
Klaar
|
Steek de BBQ aan en breng het op temperatuur tot 110°C. Zorg dat je opstelling hebt voor indirecte hitte. |
5
Klaar
|
Leg de ballen op de grill en voeg het rookhout toe aan de kolen. Steek in 1 van de ballen een temperatuurmeter en gaar de ballen tot een kerntemperatuur van 60°C. Dit duurt ongeveer een uur. Bestrijk de ballen dan met de BBQ saus en gaar ze nog even door. |
6
Klaar
|
Na ongeveer 20-30 minuten kunnen de Moink Balls geserveerd worden! Of als ze een kerntemperatuur van 68-70°C hebben bereikt, |