0 0
Krokante buikspek met gekarameliseerde appel

Deel het op je sociale netwerk:

Of u kunt deze URL gewoon kopiëren en delen

Ingrediënten

Pas eenheden aan
Buikspek
1800g Buikspek met zwoerd
100g Zeezout
Rub
1tl Mosterdpoeder
0.5tl Nootmuskaat
1tl Korianderpoeder
1tl Chili
1tl Selderij poeder
1tl Paprikapoeder
1el Donkere basterdsuiker
1tl Zwarte peper
1tl Zeezout
Appel
4st Goudreinet
4el Donkere basterdsuiker
125g Roomboter
Bijgerecht
900g Aardappelpartjes
1000g Wortel

Favoriet!

Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken

Krokante buikspek met gekarameliseerde appel

Kenmerken:

    Heerlijk knapperig

    • 120min
    • Porties 8
    • Gemiddeld

    Ingrediënten

    • Buikspek

    • Rub

    • Appel

    • Bijgerecht

    Samenvatting

    Delen

    Al heel lang heb ik een keer krokante buikspek willen maken. Ik dacht dat het onwijs moeilijk zou zijn om dit te maken. Dit valt eigenlijk wel super mee. Het is even inlezen en op zoek naar een aanbieder van buikspek. Uiteraard kun je het bestellen bij je slager, maar ik heb het toch online kunnen kopen.

    Bij dit recept van buikspek gebruik je veel zout. Dit zout is nodig om het zwoerd goed uit te drogen zodat het lekker krokant wordt. Het is daarin belangrijk dat je het goed kruislings insnijdt. Zorg alleen dat je niet in het vlees snijdt. Denk er ook aan om dit een avond van tevoren al voor te bereiden.

    Omdat het buikspek veel zout nodig heeft, is het lekker om een zoete tegenhanger bij het recept te serveren. Sommige doen het bijvoorbeeld met een cranberrysaus of appelmoes. In dit recept heb ik gekarameliseerde appel geserveerd met de krokante buikspek. Daarnaast nog wortelen voor de vitamientjes.

    Om de garing goed in de gaten te houden van je buikspek raad ik je aan om een thermometer te gebruiken. Ik gebruik al 2 jaar de thermometer van InkBird. Topding en gemakkelijk in de gaten te houden via je telefoon.



    Stappen

    1
    Klaar

    Buikspek voorbereiden (1dag)

    Zorg dat je deze stap een avond van tevoren doet.

    Om het zwoerd lekker knapperig te krijgen snijd het buikspek kruislings in. Smeer daarna de bovenkant in met het zeezout. Zorg dat het er goed tussenzit.

    2
    Klaar

    Buikspek uit de oven (<2u)

    Verwarm de oven voor tot 160°C. Zet dan het buikspek erin en deze garen tot een kerntemperatuur van ongeveer 60°C. Dit is na ongeveer 1,5u. Smeer de bovenkant nu in met een scheut zonnebloemolie en zet de oven op grillstand. Bak het zwoerd nu ongeveer 15min uit. Het komt er dan lekker knapperig uit zoals hier op de foto.

    3
    Klaar

    Buikspek van de BBQ (<2u)

    Steek de BBQ aan en verwarm deze tot 160°C. Laat het buikspek garen tot ongeveer 60 graden kerntemperatuur. Dit is na ongeveer 1,5u. Haal het buikspek uit de BBQ en stook het vuur op naar minimaal 230°C. Leg dan het buikspek terug in de BBQ en bak de bovenkant knapperig.

    4
    Klaar

    Tijdens het wachten kun je de overige bijgerechten maken. In dit geval de appel, gebakken aardappelpartjes en wortelen uit de oven.

    5
    Klaar

    Wortelen+aardappeltjes (30min)

    De wortelen schil je eerst en dan leg je ze in een ovenschaal. Besprenkel ze met olijfolie, peper en zout. Zet de wortelen in de oven bij het buikspek. Ze zijn naar ongeveer 25min gaar. Als je er eenvoudig met een vork ik kunt prikken, dan zijn ze klaar.

    Bak de aardappeltjes op middelhoog vuur krokant met een klont boter en een beetje zout.

    6
    Klaar

    Appel (15min)

    Pak een pan met een vlakke bodem. Zet het vuur middelhoog en laat de roomboter smelten. Voeg nu de suiker toe en laat de boter het suiker opnemen. Zo ontstaat het karamel. Verwijder ondertussen de kern van de appel en snijd deze door de helft. Snijd de appel daarna in plakjes en voeg het toe aan de pan.

    Schep het karamel over de appels heen met een lepel. Of beweeg de pan zodat het alles van de plakjes van de appel bedekt. Zet het vuur laag en laat het pruttelen tot het lekker plakkerig wordt. Dan is het klaar!

    7
    Klaar

    Snijd het krokante buikspek in stukken en serveer het op een bord met de wortelen, aardappeltjes en zoete appel.
    Eetsmakelijk!

    Robin Corte

    Oprichter CheckMyDish

    Recept Reviews

    Er zijn nog geen beoordelingen voor dit recept, gebruik een formulier hieronder om uw Review te schrijven
    Snoekbaars
    vorige
    Snoekbaars met gegrilde groene asperges
    volgende
    Makkelijke groentepaella met halloumi
    Snoekbaars
    vorige
    Snoekbaars met gegrilde groene asperges
    volgende
    Makkelijke groentepaella met halloumi
    Hulp nodig?
    Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here