Ingrediënten
-
Buikspek
-
1800g Buikspekmet zwoerd
-
100g Zeezout
-
Rub
-
1tl Mosterdpoeder
-
0.5tl Nootmuskaat
-
1tl Korianderpoeder
-
1tl Chili
-
1tl Selderijpoeder
-
1tl Paprikapoeder
-
1el Donkere basterdsuiker
-
1tl Zwarte peper
-
1tl Zeezout
-
Appel
-
4st Goudreinet
-
4el Donkere basterdsuiker
-
125g Roomboter
-
Bijgerecht
-
900g Aardappelpartjes
-
1000g Wortel
Samenvatting
Al heel lang heb ik een keer krokante buikspek willen maken. Ik dacht dat het onwijs moeilijk zou zijn om dit te maken. Dit valt eigenlijk wel super mee. Het is even inlezen en op zoek naar een aanbieder van buikspek. Uiteraard kun je het bestellen bij je slager, maar ik heb het toch online kunnen kopen.
Bij dit recept van buikspek gebruik je veel zout. Dit zout is nodig om het zwoerd goed uit te drogen zodat het lekker krokant wordt. Het is daarin belangrijk dat je het goed kruislings insnijdt. Zorg alleen dat je niet in het vlees snijdt. Denk er ook aan om dit een avond van tevoren al voor te bereiden.
Omdat het buikspek veel zout nodig heeft, is het lekker om een zoete tegenhanger bij het recept te serveren. Sommige doen het bijvoorbeeld met een cranberrysaus of appelmoes. In dit recept heb ik gekarameliseerde appel geserveerd met de krokante buikspek. Daarnaast nog wortelen voor de vitamientjes.
Om de garing goed in de gaten te houden van je buikspek raad ik je aan om een thermometer te gebruiken. Ik gebruik al 2 jaar de thermometer van InkBird. Topding en gemakkelijk in de gaten te houden via je telefoon.
Stappen
1
Klaar
|
Buikspek voorbereiden (1dag)Zorg dat je deze stap een avond van tevoren doet. Om het zwoerd lekker knapperig te krijgen snijd het buikspek kruislings in. Smeer daarna de bovenkant in met het zeezout. Zorg dat het er goed tussenzit. |
2
Klaar
|
Buikspek uit de oven (<2u)Verwarm de oven voor tot 160°C. Zet dan het buikspek erin en deze garen tot een kerntemperatuur van ongeveer 60°C. Dit is na ongeveer 1,5u. Smeer de bovenkant nu in met een scheut zonnebloemolie en zet de oven op grillstand. Bak het zwoerd nu ongeveer 15min uit. Het komt er dan lekker knapperig uit zoals hier op de foto. |
3
Klaar
|
Buikspek van de BBQ (<2u)Steek de BBQ aan en verwarm deze tot 160°C. Laat het buikspek garen tot ongeveer 60 graden kerntemperatuur. Dit is na ongeveer 1,5u. Haal het buikspek uit de BBQ en stook het vuur op naar minimaal 230°C. Leg dan het buikspek terug in de BBQ en bak de bovenkant knapperig. |
4
Klaar
|
Tijdens het wachten kun je de overige bijgerechten maken. In dit geval de appel, gebakken aardappelpartjes en wortelen uit de oven. |
5
Klaar
|
Wortelen+aardappeltjes (30min)De wortelen schil je eerst en dan leg je ze in een ovenschaal. Besprenkel ze met olijfolie, peper en zout. Zet de wortelen in de oven bij het buikspek. Ze zijn naar ongeveer 25min gaar. Als je er eenvoudig met een vork ik kunt prikken, dan zijn ze klaar. Bak de aardappeltjes op middelhoog vuur krokant met een klont boter en een beetje zout. |
6
Klaar
|
Appel (15min)Pak een pan met een vlakke bodem. Zet het vuur middelhoog en laat de roomboter smelten. Voeg nu de suiker toe en laat de boter het suiker opnemen. Zo ontstaat het karamel. Verwijder ondertussen de kern van de appel en snijd deze door de helft. Snijd de appel daarna in plakjes en voeg het toe aan de pan. Schep het karamel over de appels heen met een lepel. Of beweeg de pan zodat het alles van de plakjes van de appel bedekt. Zet het vuur laag en laat het pruttelen tot het lekker plakkerig wordt. Dan is het klaar! |
7
Klaar
|
Snijd het krokante buikspek in stukken en serveer het op een bord met de wortelen, aardappeltjes en zoete appel. |