0 0
Eendenborst met zoete aardappelpuree en schorseneer

Deel het op je sociale netwerk:

Of u kunt deze URL gewoon kopiëren en delen

Ingrediënten

Pas eenheden aan
2st Eendenborst
200g Bimi
2st Zoete aardappel
1st Pastinaak
100ml Slagroom
50g Roomboter
150g Shiitake
1st Chilipeper
1st Schorseneer
Zeezout
Zwarte peper
Fruitige saus
1st Sinaasappel
2st Bosui
1st Steranijs
1st Kaneelstok
3st Knoflook
100ml Sojasaus
2el Sesamolie

Favoriet!

Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken

Eendenborst met zoete aardappelpuree en schorseneer

Kenmerken:

    Een mooi plaatje en heerlijk van smaak!

    • 90min
    • Porties 2
    • Gemiddeld

    Ingrediënten

    • Fruitige saus

    Samenvatting

    Delen

    Dit recept met eendenborst en zoete aardappelpuree is toch een plaatje! En het zal je misschien verbazen, maar het is eigenlijk niet heel lastig om te maken. Als je mijn instructies goed opvolgt, dan komt het helemaal goed.

    Timing maakt of breekt dit recept. Voor de aardappelpuree heb ik het ook net even wat anders gedaan. In plaats van je aardappel te koken, heb ik ervoor gekozen om deze te poffen in de oven. Kost even wat tijd, maar dit geeft wel een net mooiere smaak. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de aardappel te koken en daarna te pureren.

    Het knappertje in dit recept is schorseneer. Dit is een groente die je goed wast, dan schilt en daarna frituurt. De eend is ook eigenlijk niet heel lastig te maken. Je snijdt het in, bak het bruin en laat het daarna garen in de oven.

    Start in ieder geval met de aardappelpuree en de saus. Dat kost het meeste tijd. Als vragen hebt, dan kun je mij bereiken via de whatsapp-button!

    Wat je nodig hebt bij dit recept:
    – Gietijzeren pan
    – Frituurpan
    – Oven

    Stappen

    1
    Klaar

    Aardappelpuree

    De aardappelen poffen kost het meeste tijd voor dit recept. Verwarm de oven voor tot 150°C. Wikkel de aardappel en pastinaak per stuk in de aluminiumfolie. Leg ze dan in de oven tot ze mooi zacht zijn geworden. Dit duurt ongeveer 45-60min. Ondertussen kun je verder met de volgende stap.

    Als ze zacht zijn geworden, dan verwijder je ze uit het aluminiumfolie en verwijder je de schil. Leg ze daarna in een pan en doe hier de kookroom bij. Pureer het met een vork of met een mixer. Breng het verder op smaak met peper en zout en thats it!

    2
    Klaar

    Het sausje

    Snijd het groene gedeelte van de bosui af. Dit kun je gebruiken voor de garnering. Het witte gedeelte kun je kneuzen en gebruik je voor de saus. Schil de gember en snijd deze in plakjes. Pers het sap uit de sinaasappel en snijd 5 dikke repen uit de schil. De rest kun je weggooien.
    Verwijder de schil van de knoflook en plet deze met je mes.

    Pak nu een steelpannetje en voeg alle ingrediënten voor de saus toe. Breng dit rustig aan de kook en laat het indikken. Zodra je denkt dat het dik genoeg is, dan zet je het vuur eronder uit.

    3
    Klaar

    Schorseneer

    Zorg dat je de schorseneer goed schoon borstelt zodat het zand is verwijderd. Pak een dunschiller en schil er lange plakken af. Frituur dit op 150°C tot ze een beetje bruin zijn. Laat ze daarna uitlekken op keukenpapier. Als je een mooie krul erin wilt hebben, dan krul je ze om een aanzetstaal.

    4
    Klaar

    Als je de eend nog niet uit de koeling hebt gehaald, dan kun je dat nu doen.

    Zet nu een pan kokend water klaar om de bimi in te blancheren. Dit doe je door de bimi in kokend water te doen met een beetje zout. Als het een bijna beetgaar is, dan giet je ze af en koel je ze af met koud water. Zo stop je het kookproces.

    5
    Klaar

    Ga nu verder met de rest. Snijd de eend bij de huidkant schuin in zodat je een ruitvorm krijg. Hoeft niet diep, maar helpt straks om de huid krokant te maken. Bestrooi het daarna met flink wat peper en een normale hoeveelheid zout.

    Snijd ook de shiitake in grove stukken en de chilipeper fijn. Verwijder wel eerst de zaadlijst als je het niet te pittig wilt hebben.

    Verwarm de oven alvast voor tot 200°C.

    6
    Klaar

    De eendenborst leg je met de huid naar beneden in de koude gietijzeren pan. Je hoeft hier geen olie of boter aan toe te voegen. Zet daarna het vuur eronder aan op middelhoog. Op deze manier komen de vetten langzaam vrij.
    Als de huid krokant is, dan schroei je 'm rondom dicht. Zet de pan daarna 5 minuten in de voorverwarmde oven van 200°C. Zorg ervoor dat de huidkant onder ligt.

    Haal daarna de pan er eruit en haal dan het eend eruit en leg het op de snijplank. Laat dit nu ongeveer 5 minuten rusten.

    7
    Klaar

    TIP

    Als je het bord mooi wilt opmaken, dan kost dit wat tijd. Zorg ervoor dat je een goed warm bord heb. Zet het nu dus in de oven om op te warmen.

    8
    Klaar

    Tijdens het wachten op de eend bak je de shiitake. Pak een wokpan, voeg hier een beetje olie aan toe en zet deze op hoog vuur.
    Voeg dan de paddenstoelen en chili toe. Breng het op smaak met een beetje peper en zout.

    Zet ook een grillpan op het vuur voor de bimi's. Besprenkel de bimi's met olijfolie en grill deze ook nog even. Ze zijn al beetgaar, dus hebben niet heel erg lang nodig

    9
    Klaar

    Nu alles klaar is, kun je het bord opmaken. Pak met een lepel een flinke schep aardappelpuree en smeer deze uit. Snijd het eend in mooie plakken en leg dit op de puree. Daarna verdeel je de shiitake en bimi leuk over het bord. Dan nog een beetje van de saus erover en je kunt aanvallen!

    Robin Corte

    Oprichter CheckMyDish

    Recept Reviews

    Er zijn nog geen beoordelingen voor dit recept, gebruik een formulier hieronder om uw Review te schrijven
    pizza margarita van de bbq
    vorige
    Vegetarische pizza van de BBQ
    volgende
    Tomatenrisotto met burrata
    pizza margarita van de bbq
    vorige
    Vegetarische pizza van de BBQ
    volgende
    Tomatenrisotto met burrata
    Hulp nodig?