Ingrediënten
-
400g Zalmfilet met huid
-
500g AspergeWitte
-
300g Krieltjes
-
0.5st Citroen
-
1el Bieslook
-
1el Witte basterdsuiker
-
0.5el Zout
-
Hollandaise saus
-
200g Roomboter
-
1tl Peperkorrels
-
3el Witte wijnazijn
-
2el Kraanwater
-
4st Eidooier
-
0.5st Citroen
-
Zwarte peper
-
Zeezout
Samenvatting
Het heerlijke witte goud! In dit recept de witte asperges met zalm! Asperges zijn altijd vrij prijzig, maar wat zijn ze lekker. Een prachtig seizoensproduct die je minimaal 1 keer per jaar moet eten! Let bij het kopen van de witte asperges dat ze ongeveer de gelijke grootte hebben.
De witte asperges zijn ook erg lekker om in combinatie te eten met een verse vis. Zelf ben ik gek op een goed gebakken stukje zalm op de huid gebakken. Dus dit is het recept van witte asperges met zalm. De zalm heb ik simpel gekruid met peper en zout. Daarna gebakken in de zonnebloemolie. Het andere bijgerecht zijn knapperig gebakken krieltjes.
De witte asperges heb ik gekookt in ruim water met zout en suiker. Zo krijgen de asperges een lekker zoete bite. Als klap op de vuurpijl heb ik bij dit recept een zelfgemaakte hollandaisesaus gemaakt. De truc voor de hollandaise saus is om hier je tijd voor te nemen. Als je geen keukenmachine hebt is het aardig lang kloppen, maar het resultaat is het waard! Je kunt de saus tussendoor maken en warmhouden op de pan waar je de eidooiers au bain-marie klopt.
Je hebt natuurlijk veel verschillende recepten om asperges te maken. En ook veel recepten van asperges met zalm. Je kunt de witte asperges bijvoorbeeld ook koken en daarna lekker met roomboter en een beetje peper en zout. Je kunt ze ook wikkelen in bijvoorbeeld ham. Hoe dan ook, als je goede witte asperges hebt, dan zul je sowieso genieten!
Check dit recept en laat mij weten wat je ervan hebt gevonden!
Stappen
1
Klaar
|
Was eerst eventjes je krieltjes met schil en zet deze alvast op het vuur in het water. Breng het dan aan de kook en kook het ongeveer 10min. Spoel ze daarna eventjes af met koud water en snijd ze in 4 partjes. Zet ze nu eventjes aan de kant en ga verder met andere voorbereidingen. |
2
Klaar
|
Was je asperges onder koud water en snijd ongeveer 2cm van de onderkant eraf. Pak nu een dunschiller en schil de asperges, startend net onder de kop van de asperge. Pak nu een ruime pan waar je de asperge op de bodem kunt leggen. Als je een aspergepan hebt, dan is dat helemaal perfect natuurlijk! |
3
Klaar
|
Zet een koekenpan of grillpan met een scheut zonnebloemolie op het vuur voor de krieltjes. Als de olie heet is, dan voeg je de krieltjes eraan toe en bak je ze een paar minuten op hoog vuur en daarna bak je ze verder bruin op middelhoog vuur. Zet ondertussen ook het vuur aan onder de pan met de asperges. Breng het water aan de kook en kook het ongeveer 10 minuten. Zet daarna het vuur eronder uit en laat nog eventjes doorgaren. Ze zijn klaar als ze ietsjes beginnen te hangen als je ze in het midden oppakt. Als je krieltjes bijna klaar zijn, dan zet je het vuur laag, want het kan namelijk lastig zijn om alles goed te timen. Zo blijven je krieltjes in ieder geval warm en bakken ze niet aan. |
4
Klaar
|
De hollandaise sausPak een steelpannetje en doe hier de azijn en water in. Kneus de peperkorrels en doe deze erbij. Breng het kort aan de kook en zet daarna het vuur laag. Haal dit na 3 minuten van het vuur en zeef de peperkorrels eruit. Ze het nu even aan de kant. Pak nog een ander steelpannetje en laat hier de boter in smelten. Je ziet dat de eiwitten zich scheiden van het vet. De eiwitten zinken naar de bodem en daar ligt nu een helder laagje op. Dit is geklaarde boter. Giet de geklaarde boter in een kommetje en zet aan de kant. De eiwitten gebruik je niet. Pak nu een vuurvaste kom en voeg hier 4 eidooiers aan toe en klop ze los. Zet een pan met water op het vuur waar je dadelijk de vuurvaste kom op kunt zetten. Breng het water aan de kook en zet daarna het vuur lager. Zet nu de kom op de pan en voeg het azijnmengsel aan de eidooiers toe. Klop dit nu tot het een gladde saus wordt. Het is klaar als er een gelijkmatig lint van je garde glijdt. Zet het vuur onder de pan uit. Nu kun je de kom van de pan afhalen en voeg je de geklaarde boter druppelgewijs toe. Blijf goed kloppen zodat het niet gaat schiften. Als je de geklaarde boter hebt toegevoegd, dan breng je het verder op smaak met peper, zout en de citroen. Als je de saus nog eventjes warm wilt houden, dan zet je de kom nog eventjes op de pan met warm water. |
5
Klaar
|
Nu heb moet je alleen nog de zalm maken! Pak een koekenpan en doe hier een scheut zonnebloemolie in. Kruid het vlees van de zalm in met peper en zout. Als de olie heet is, dan bak je eerst de bovenkant (vleeskant) lekker krokant. Draai de zalm na ongeveer 2 minuten om en bak het verder gaar op de huid. Dit is na ongeveer 5 minuten. Dit ligt natuurlijk aan de dikte van je vis. |