Ingrediënten
-
1,2kg Nappa Kool
-
70gr Zout
-
60gr PepervlokkenVerkrijgbaar bij Toko, meer = pittiger
-
15gr Vissaus
-
15gr Kristalsuiker
-
60ml Vissaus
-
175ml Water
-
2 stuks Sjalot
-
1 el Gember
-
5 tenen Knoflook
-
50gr Radijs*Daikon radijs van toko, of normale radijsjes
-
50gr Prei
-
2st Lenteui
-
1 Chinese peer
-
50gr Wortel
-
Samenvatting
Stappen
1
Klaar
|
De kool zoutenSnij de Nappa kool in stukken en leg deze in een grote container. Was de hele bak grondig en giet het water af. Strooi vervolgens al het zout over de kool en verspreid dit gelijkmatig. De kool zal hierdoor veel vocht verliezen en een stuk slinken. Meng deze bak af en toe goed en druk de kool aan. Laat dit nu staan (in het zout nog) en ga door met de volgende stappen. |
2
Klaar
|
Rijstmeel papje |
3
Klaar
|
Groentes Julienne snijden |
4
Klaar
|
Kruidenpasta maken |
5
Klaar
|
Kool wassen en alles samenvoegenNu alles klaar staat om gemengd te worden is het tijd om de kool te wassen van het zout. Was het meerdere keren om goed het overtollig zout weg te spoelen. De koolbladeren zelf zullen wel zoutig zijn. Nu de kool schoon is, kun je de groentes mengen met de kool en Kimchi pasta. Zorg dat de pasta goed tussen alle bladeren en groentes gesmeerd zit. |
6
Klaar
|
In de pot en wegzetten (of eten..)Nu de kimchi klaar zit moet deze in een pot gestopt worden. Stamp alles goed aan, de bedoeling is dat er geen zuurstof bij de kimchi kan komen. Op deze manier zullen de goede bacteriën overblijven en gaan eten van de suikers in de pasta en groentes. De bijwerking hiervan is dat de kimchi steeds zuurder wordt (en lekkerder & gezonder). Staat de bovenkant toch nog een beetje droog? Dan kun je dit aanvullen met wat zout water (water met 10% zout mengen). Nu is het tijd om de pot weg te zetten in een donkere ruimte. De bacteriën gaan gas creëren, dus zorg ervoor dat de pot niet helemaal afgesloten zit. Het wordt anders een tikkende tijdbom.. Check de kimchi dagelijks en stamp deze aan zodat het gas weg kan en de kimchi onderwater blijft. Na enkele dagen (afhankelijk van de temperatuur) zal je wat gasbellen zien en een zure lucht ruiken. Dit betekent dat de kimchi aan het fermenteren is. Proef af en toe een klein beetje, wanneer je het zuur genoeg vindt kun je het in de koelkast zetten (of buiten in winter). Doordat het gefermenteerd is en niet aan zuurstof wordt blootgesteld is dit makkelijk maanden houdbaar. Eet smakelijk! |