10 Tips voor de perfecte Hamburger


Wat is nou echt de perfecte hamburger? Het antwoord is hangt af aan wie je het vraagt. Toch zijn er altijd wel enkele basisprincipes waar je rekening mee kunt houden om een goede hamburger te maken. Zelf maak ik de hamburger nooit meer in de pan, alleen nog op de BBQ. De smaken die je hierdoor ontstaan zijn echt uniek. Dit krijg je gewoonweg niet voor elkaar als je het in de pan bakt.


1. Het gehakt
Zorg dat je het juiste gehakt koopt. Ik kan je echt aanraden om dit bij je lokale slager te kopen. Het kwaliteitsverschil ten op zichte van de supermarkt proef je echt terug in je burger. Als je bijvoorbeeld een grillburger maakt, dan is het lekker om dit alleen van rundergehakt te doen. Wil je dikke burgers maken welke bijna niet op je broodje passen, dan is het ook wel lekker om 1/3 varkensgehakt er aan je rundergehakt toe te voegen.
2. De mix voor het gehakt
Zorg voor een lekkere mix om je hamburger smaak te geven. Als je inspiratie nodig hebt, dan kun je deze link volgen: HOMEMADE HAMBURGER. In de ingrediëntenlijst kun je de mix terugvinden. Dit is wel 1 van mijn favoriete mixen voor de hamburger zelf.
3. De burger vormen
Weeg elke hamburger af! Als je meerdere hamburger tegelijkertijd maakt, dan is het prettig om allemaal gelijke burgers te hebben. Daarmee heb je dezelfde tijd voor het garen. Pas geleden heb ik een ‘burger press’ gekocht. Dat is echt ideaal!
Maak een stevige hamburger, maar kneed het niet helemaal fijn. Ik gebruik altijd een beetje paneermeel door mijn gehakt heen. Dit zorg tijdens het grillen ook voor een lekkere knapperige laag.
4. Het broodje
Zorg voor het juiste broodje. Voor de hamburger is het altijd fijn om een broodje te nemen die je gemakkelijk kunt doorbijten. Als je een krokant broodje neemt, zoals een Italiaans bol, dan is dit erg lastig eten.
5. Gekarameliseerde ui
Gekarameliseerde uien is een MUST om bij je hamburger te eten. Voordat je begint met je burger te grillen pak je een aluminiumbakje en doe je hier de ui in. Het meest handige is om de ui in halve ringen te snijden. Voeg aan de uien een scheut olie toe een beetje suiker en laat dit lekker 30-40 minuten karameliseren.
6. Grill altijd je broodje
Grill altijd je broodje voordat je het opdient! Dit is 1 om altijd te onthouden. Ik grill altijd beide kanten van het broodje. Smeer de binnenkant nog een beetje in met roomboter en grill ze daarna kort om het knapperige laagje te krijgen.
7. Goede verdeling BBQ
Zorg dat je BBQ altijd 1 helft met kolen heeft en de andere helft niets. Grill de burgers eerst recht boven de kolen. Draai je burger pas om wanneer 1 kant goed dichtgeschroeid zit. Als je dit te vroeg doet, dan loop je het risico dat je vlees blijft plakken aan de grill. En dat wil je natuurlijk niet! Om die heerlijke geroosterde rand om je burger te krijgen heb je een vlam nodig. Tip is om een beetje olijfolie op je burger te doen en dan van een kleine hoogte (5cm) de burger op de grill te laten vallen. Doe dit een paar keer en je hebt je laagje te pakken!
8. Roken van de burger
Laat de burger altijd even roken op de grill waar je geen kolen hebt liggen. Dit doe je zodra de burgers rondom zijn dichtgeschroeid. Dan leg je ze op de andere helft van de grill en doe je de deksel erop.
9. De toppings
Op de burger die ik maak mag er geen augurk, tomaat, kaas of ijsbergsla ontbreken. Dit is voor mij de basis van een hamburgerbroodje. Kies als tomaat een vleestomaat! Deze plakken zijn mooi groot waardoor je altijd maar 1 nodig heb voor je broodje. Als je de augurk schuin in plakjes snijdt, dan kun je hier ook gemakkelijker je broodje mee beleggen.
10. De saus
Last, but not least: De saus! Dit kan een hamburger maken of breken! Mijn favoriete hamburgersaus heeft wat weg van een cocktailsaus. Deze bestaat uit; mayonaise, ketchup, worcestersaus, tabasco, cognac, peper en zout. Het recept kun je HIER vinden.


CHECK HIERONDER EEN AANTAL MOOIE RECEPTEN!